Látogatók

2009.09.07. 20:54 Agi_Andris

Nomen est omen

Röviddel utána, hogy megszületett a döntés, akarjuk kicsi magzatunkat mindketten, és kéz-a-kézben felneveljük, izgatott szervezkedés indult meg, melynek része volt a találgatás, fiú lesz-e vagy lány, és hogy nevezzük majd a kis Szögit.

Skype program segítségével melóhelyről küldözgettük egymásnak az ötleteket, nem túl nagy egyetértésben. Végül Andris ötlete alapján egyszerűsítettük a folyamatot, mindketten írtunk egy listát, amiben emlékeim szerint közös nevezőt csak fiúnévben találtunk: ez titok, nem árulom el, ha úgy hozza a szerencse és az élet, hogy egyszer alkalmasnak érezzük a helyzetünket még egy gyermek vállalására, és az fiú lesz, úgysem marad soláig titokban.

Lánynevekben nem egyezett az ízlésünk, de Andris listáján szerepelt a Regina név:utánaolvasva, eredete, és jelentése meggyőzött, és miután kiderült, kislányt hordok a szívem alatt, gyermekünk jelezte, neki is tetszik a név, így onnantól így szólítottam, miközben a növekvő hasamat simogattam.

Az idő elölre haladtával kitaláltam, hogy a Szögi Regina túlságonsa "kemény" hangzású, és tekintve hogy mindkettőnk családjában szokás a második keresztnév adása, így meglágyíthatnánk a nevének csengését a Julianna keresztnévvel. Sosem fúzött semmi különösebb érzelem engem ehhez az utónévhez, de úgy éreztem, valahogy ez elkél a végére. Andris hárított, eredetét tekintve nem rendelkezett pontos információkkal (én sem egyébként), és függőben maradt a kérdés.

Később, mikor szülésznőt választottunk, és elmentünk a szokásos ismerkedős beszélgetésre, ahol megmutatták többek közt a szülőszobát, és elmesélték, mi hogy történik majd, felhívták rá a figyelmünket, érdemes elölre tudni a nevet, hisz később hosszadalmas papírmunkával tudunk csak rajta már változtatni.

Ez a függőben maradt kérdés úgy zárult le, hogy miután kicsi lányunkat ellátták, bediktálták pontos születési adatait, megkérdeztek milyen néven anyakönyveztetjük porontyunkat. Én természetesen végigmondtam a nevet, amit szerettem volna, Andris pedig halkan súgta fülembe aggodalmait a keresztnévvel kapcsolatosan. Válaszom velős volt és erőszakos: nem érdekel, Szögi Regina Julianna lesz a neve. És akkor az én férjem minden türelmét és intelligenciáját elővéve utánam mondta hangosan a nevet, mintegy beleegyezésként.

Utólag utánanéztünk, és aggodalmai elszálltak, örült  a választásnak. Különösebben sosem beszélgettünk erről, de azt gondolom, ha nem tetszene neki, már jelezte volna.

Regina név:.latin eredetű név, jelentése királynő, a keresztény névadásban eredetileg Máriára, mint a mennyek királynéjára utalt. Más magyarázat szerint a Rein- kezdetű német nevek önállósult becézője. Rokon név: Gina. 

Julianna név:.  a Juliánusz férfinév latin eredetijének a női párja, aminek a jelentése: Julius nemzetséghez tartozó, ragyogó, Jupiternek szentelt. 

A mi kis családunkban, szűkebb és tágabb körben is valóban a nevéhez méltó helyet tölti be, és tiszta szívből kívánom neki, hogy az életben "ragyogó, királynői" sorsa legyen.

Isten éltessen neved napján kicsi lányunk!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása